1/05/2019

ZERDEÇALLI YEMEKLER 


Zerdeçallı Patates Çorbası

2 patates büyük boy
1 kuru soğan
1 havuç
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı zerdeçal
1 kaşığı müskat
Karabiber – Tuz
Taze kekik( yada kuru)
Tereyağ
¼ paket krema
1,5 litre su

Tereyağında doğranmış soğan, havuç ve patatesi kavurun. Su ilave edip 30 dakika kısık ateşte pişirip blenderde püre yapın. Krema, baharat, şeker ve tuz ekleyip biraz daha kaynatın.Servis yaparken üzerine taze kekik veya  kuru kekik ile süsleyin.


Zerdeçallı Pırasa Çorbası 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 baş orta boy soğan
4 diş sarımsak
3 adet pırasa
3 yemek kaşığı ince bulgur
yeteri kadar tuz
1 adet beyaz biber
1 çay kaşığı zerdeçal
az miktarda su
Zeytinyağı ile ince ince doğranmıs soğanları ve sarımsak kavrulmadan sotelenir. Yarım ay şeklinde doğranmış pırasalar, soğan ve sarımsağın içine ilave edilir, az miktarda su eklendikten sonra kaynamaya başladığında içine bulgur ve baharatlar konulur 3-4 taşım kaynadıktan sonra yemeğin altı kapatılıp, sıcak servis yapılır.

  

Zerdeçallı Mercimek


1,5 su bardağı sarı mercimek
17’ kilo ıspanak
3 kuru soğan
2 yeşil biber
2 diş sarımsak
3 su bardağı su
3 yemek kaşığı zeytinyağ
Yarım Çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı kırmızı biber
2 çay kaşığı toz zencefil
3 su bardağı su
Tuz

Mercimek, su,kırmızı biber,zerdeçal ve tuzu tencereye birlikte koyup orta ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Ayrı bir yerde soğan ve sarımsağı ayrıca kavurup içine biber ve zencefili de ilave edip biraz daha kavurun. Ispanağı da kavrulmuş soğanlara ilave edip 2- 3 dakika kadar pişirip mercimek çorbasına ilave edin. 5- 10 dakika kadar kısık ateşte pişirip sıcak olarak servis yapın.

Zerdeçallı Brokoli

1 demet Brokoli
3-4 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çay kaşığı zerdeçal
Tuz- Karabiber

Brokolileri küçük parçalara ayırıp buharda( tencere içine az su ve üstüne sebze buhar sepeti konur) az haşlanır.  Kalın olan sapların kabuklarını incelterek soyalım. Zeytinyağında ezilmiş sarımsaklar bir dakika kavurup az suda ezilmiş zerdeçalları ilave edelim. Tuz ve karabiber ilavesi ile haşlanmış brokolileri ilave edip 5-10 dakika tavada kavuralım. Eğer brokoliler hala çiğ ise biraz sıcak su ilavesi ile biraz daha pişirilebilir.( Kapak kapatıp)
Üzerine kavrulmuş susam ilavesi ile servis yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder