ZERDEÇAL
İngilizce adı: Curcuma longa
Bilimsel Adı:
Başta Hindistan olmak üzere Çin ve Endonezya'da da
yetiştirilmektedir. Hafif bir aroması ve zencefile benzer, keskin bir tadı
vardır.
Parlak sarı rengiyle zerdeçal, M.Ö. 600'lü yıllardan
bu yana boya, ilaç ve baharat olarak kullanılmaktadır. Marko Polo zerdeçalı
“safranın yerini tutan ama safran olmayan bir sebze” olarak tanımlamıştır.
Etken maddesi curcumin olan zerdaçalın 3 gramında
yaklaşık olarak 30 ila 90 mg curcumin bulunur.
Sağlık
uygulamaları :
Zerdeçal en etkin ve en yaygın kullanılan
antioksidanlardan biridir. Yapılan araştırmalar zerdeçalın lökotirien,
prostaglandin, tumor nekroze edici faktör ve interlökin-12 gibi iltihap
oluşturan kimyasal maddelerin ortaya çıkışını geciktirip hafiflettiğini
göstermiştir . Zerdeçal antienflamatuar ve antioksidan etkileri ile solunum
yolu enfeksiyonlarınada (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit)
yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.
Zerdeçalın aktif maddesi curcumin hem kanserin
korunmasını sağlar hem de bazı kanserlerde tedavi edici olarak kullanılmıştır
Tümör hücrelerinin üremesini engeller ve toksik yan ürünlerini azaltır . Zerdeçal antioksidan ve
antienflamatuar etkileri ile Alzheimer hastalığına gidişi engellemektedir.
Zerdeçalın beta-amiloid plaklarının gelişimini yavaşlattığı da gösterilmiştir. Zerdeçalın
başta mültipl skleroz (18,19), katarakt oluşumu, karaciğer hasarı,
enfarktüs ve felç olmak üzere çeşitli hastalıklar üzerine olumlu etkileri
olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma vardır.
ZERDEÇALLI MUTFAK
Fümeler, turşular, zerde ve bazı keklerde
kullanılır. Yumurtalı yemeklerde de kullanılmaktadır. Çorbalara ilave edilir ve
safranın kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Bir miktar margarini erittikten
sonra içine zerdeçal ekleyerek sebzeler, makarna ve patatesin üzerine dökerek
bir sos elde edebilirsiniz. Özellikle Hint mutfağında ve Güney Asya yemeklerinde
kullanılır. Ayrıca hardal yapımında da kullanılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder