8/21/2011

ADAÇAYI                                                       

İngilizce adı: Sage
Bilimsel Adı: Salvia Officinalis

Ballıbabagillerden olan Adaçayı, Dişotu ve Meryemiye diye de tanınır. Akdeniz kıyılarının kır bitkisidir. Ülkemizde kışın sert geçmediği yörelerde, bahçelerde de tohumlardan üretilir. Hafif kireçli, kolay su geçiren,kuru toprakları sever. Tohumları Nisan ve Eylülde ekilir Şifası kenarları tırtırlı, buruşuk görülen, açık yeşil yapraklarındadır. Taen , uçucu yağ, acı madde ve B vitamini içermektedir.

Sağlık uygulamaları :               
Adaçayının alzheimer sendromlarından unutkanlığa karşı etkili olduğu bilinmekte.
En önemli özelliği doğal östrojen olarak kullanılmasıdır.
Kan şekeri düşürücü olduğu ve şeker hastalığında  iyileştirici etkisi bulunmaktadır.
Adaçayı, tüm bedeni güçlendirir , kalp krizi tehlikesini azaltır.
Gece terlemelerinde lavanta ile kullanılır (Günde iki fincan). 
Kramp, omurilik rahatsızlıkları, beze hastalıklarında başarı ile kullanılır. (Günde iki fincan çay)
Kan temizleyici etkisi vardır.
Mide ve bağırsak gazlarını, bulantıyı giderir . Mide sularının düzenli çalışmasını sağlar. Hazmı kolaylaştırır , iştah açıcıdır, ülsere ve ishale iyi gelir, idrarı artırır. (Günde en fazla 3 kahve fincanı )
Böbrek ve mesane taşlarını daha rahat düşürmek için 80 gr olan yarım avuç adaçayı 1litre suda haşlanır. Şeker ve küçük bir parça limonla çay gibi içilir.
Adaçayı papatya ile içilirse daha etkili olur (Bir-iki bardak ,bal ilave edilir). Grip ve soğuk algınlığında ve bunlardan ileri gelen adale ağrılarında kullanılır .
Antiseptiktir , ateşi düşürür ve vücudu dinlendirir. .
Bademcik iltihapları için çiçeklerinden elde edilen mayi ile gargara daha etkili olur. 15 gr adaçayı 1lt suda kaynatılarak sıcak olarak bol bol içilir.
Adaçayı kaynatılarak içine biraz sirke ve bal eklenip gargara yapılır. Bu formül dişeti kanamalarında da daha etkilidir.
Diş iltihaplanmalarında kanayan ve sallanan dişlerde ve diş eti çekilmesinde iyi gelir.Gargara yapılır
veya çaya pamuk batırılarak hasta bölgeye tampon uygulanır.
Depresyon ve el titremeleri için faydalıdır. Astım sıkıntılarını giderir. Adet düzensizliklerini ve sancılarını iyileştirir, rahim iltihaplarını giderir.
Şeker hastalığında, çay şekersiz içilir.Yaralar, iltihaplı yaralar ve çıbanlar (apseler) kaynatılmış adaçayının suyu ile pansuman edilebilir.Yapraklarından elde edilen Adaçayı tozu da kullanılabilir.
Böcek sokmalarında, sokulan yere ufalanmış Adaçayı yaprağı uygulanır. Yaprakları ezilip merhem haline getirilerek sivrisinek, arı vs. sokmalarında sürülürse acıyı dindirir, kaşıntıyı önler.

Bu bitkinin çiçekleri, gargara ve adaçayı sirkesi yapmak için toplanır (bir avuç çiçek, doğal sirkenin içinde bir süre bekletilir) ve elde edilen sirke, uzunca bir süre hasta yatağından kalkamayan kişilere rahatlatıcı ve canlandırıcı anlamda sürülerek, masaj yapılır.
Adaçayı Sirkesi : Geniş ağızlı bir şişe, çayır adaçayı çiçeği ile doldurulur, çiçeklerin üstüne çıkacak kadar doğal üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir ve süzülür.
UYARI: Lüzumundan fazla kullanılırsa,(günde 3 kahve fincanından fazla) vücuda zarar verir,
zehirlenmelere sebep olur. Damakta şişmeler meydana gelir. Doktora başvurulmalıdır. Çocuklara az miktarda verilebilir.
Adaçayının aşırı kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebiliyor.
Karaciğer iltihabı olanlarda, yüksek tansiyonlularda , hamilelerde ve yeni doğum yapmış kadınlarda( süt azaltıcı) kullanılmasında sakıncalıdır.
Güzellik uygulamaları :
Yağlı ciltlerde demlenmiş çayı ile kompres yapıldığında ciltte ph dengeleyici özelliği ortaya çıkmaktadır.
Çayın yaprak kısımları ezilerek direk olarak cilde teması halinde, cilt hücrelerinin yenilenmesine çok fazla yararı bulunmaktadır. Sivilcelerden kurtulmak için kullanılabilinir. Cildin diriliğinin sağlanmasına yardımcı olur.
Saçların bakımında , saçların fazla yağını alıp deriyi temizler , ölü hücreleri yok eder. Saç derisini canlandırır , saç dökülmesini önler , derinlemesine temizlik sağlar. Adaçayının yağı papatya ile birlikte kullanılırsa daha faydalı olur.
Saçlar için besleyici ve etkili bir toniktir; 8 bardak kaynatılmış suya bir avuç Adaçayı konur,üstü kapalı beş dakika kaynatılır , 30 dakika demlenir , süzülür.Her banyodan sonra, saç dipleri bu tonik ile ovalanır durulanmaz,  soğuk kullanılması daha etkilidir.

Adaçayı ezilerek elde edilen mayi ile masaj yapılan saçlar siyahlaşır ve gürleşir.

Diş beyazlatmak için kurutulmuş yapraklar toz haline getirilip bir miktar tuz ile karıştırılıp haftada bir kez uygulanır.
Yaprakları çiğneyerek ağız kokusuna çözüm getirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder