8/14/2011

ANASON NEDİR

İngilizce adı: Anise Seed
Bilimsel Adı: Primpinella Anisum

Maydanozgiller (Umbelliferae) olan Anason başta Ege bölgesi olmak üzere bütün Anadolu’da bahçelerde yetiştirilir. Kültür anasonunun vatanının Anadolu olduğu tahmin edilmektedir.
Haziran- ağustos aylarında, beyaz renkli çiçekler açan, 50-60 cm yüksekliğinde, bir senelik bitki. Gövde dik, silindir biçiminde, içi boş, çok dallı, üstü çiçgili ve tüylüdür. Alt yaprakları uzun saplı, oval veya kalp biçimindedir. Çiçekler bileşik şemsiyelerde toplanmışlardır. Meyveleri armut şeklinde küçük, üzeri tüylü, yeşilimsi sarı renklidir.
Kullanılan kısmı, meyveleri ve yapraklarıdır. Meyveleri tamamen olgunlaştıktan sonra toplanır ve gölgede kurutulur.
Meyvelerinde nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ bulunmaktadır. Uçucu yağ miktarları Bitkinin cinsine ve yetiştiği yerin şartlarına bağlıdır. Uçucu yağın % 80-90’ı anetoldür. Anetol, zehir etkili fakat bu etkisi çok olmayan bir maddedir. Meyvelerinden Su buharı distilasyonu ile elde edilen Anason yağı, renksiz ve karakteristik kokuludur.

Sağlık uygulamaları :
İdrar söktürücü olup hazımsızlık, kabızlık gidericidir. Sinirleri yatıştırıcı özelliği vardır.
Kan dolaşımı ve çarpıntıya iyi gelir.

Güzellik uygulamaları :

Anason yağı selülit tedavisinde cillte etkilidir.

Ekşi ve acı Et Çorbası

1 litre (4 ölçü) et suyu
2 sap limon otu, sadece beyaz kısmı, ikiye bölünmüş
3 diş sarımsak, ikiye bölünmüş
2.5x2.5 cm zencefil parçası, dilimlenmiş
90 gr kişniş, yaprak ve sap kısımları birbirinden ayrılmış, yapraklar doğranmış
4 taze soğan, çaprazdan ince dilimlenmiş
2 tutam misket limonu rendesi
2 yıldız anason
3 adet küçük kırmızı biber, çekirdekleri çıkarılmış ve ince doğranmış
500 gr dana fileto, temizlenmiş
2 çorba kaşığı balık sosu
1 çorba kaşığı kahverengi şeker
2 çorba kaşığı misket limon suyu
Ekstra kişniş yaprağı, süslemek için
Et suyunu, limon otunu, sarımsağı, zencefili, kişniş saplarını, 2 adet taze soğanı, rende limonu, anasonu, doğranmış kırmızı biberden 1 tatlı kaşığını ve 1 litre (4 ölçü) suyu bir tencereye koyun. Kaynar duruma getirin, kapağı kapatın ve ağır ateşte 25 dakika pişirin. Tümünü süzgeçten geçirin ve sıvıyı tekrar tencereye dökün.
Alçak kenarlı bir tavayı yüksek ateşte ısıtın. İçini zeytinyağı ile yağlayın ve  eti, az pişmiş olacak şekilde pişirin.
Balık sosu ve kahverengi şekeri ekledikten sonra çorbayı tekrar ısıtın. Tuz ve karabiberle çeşni katın. Limon suyunu tat verecek kadar ekleyin
(2 çorba kaşığından fazla koyabilirsiniz); ağzınızda sıcak ve ekşimsi bir tat oluşması gerekir.
Taze soğanların ve doğranmış kişniş yapraklarının geri kalanını çorbaya ekleyin. Eti, damarlara çapraz şekilde ince dilimlere bölün. İnce et dilimlerini dört adet derin servis tabağına paylaştırın. Çorbayı etlerin üzerine dökün ve geri kalan kırmızı biber ile birkaç kişniş yaprağını süslemek için kullanın.

Anasonlu Fırında Patates

Taze Patates
Anason kurutulmuş
Tuz- Karabiber
Zeytinyağı

Patateslerin kabuklarını  mutfakta kullandığınız bir fırça ile bol su ile yıkayın. Patatesleri 15 dakika sıcak suda haşlayalım.( Büyük patates kullanmayalım) Patatesleri ikiye bölüp anason, ince kıyılmış sarımsak, tuz ve karabiber ile karıştırıp çok hafif yağlamış tepsiye yerleştirelim. Fırında yüksek sıcaklıkta 15- 20 dakika pişirip servis yapın.



Kuru Meyveli Muhallebi

150 gram kuru erik
50 gram çekirdeksiz kuru üzüm
200 gram kuru kayısı
250 ml portakal suyu ( 1,5  su bardağı )
30 gram esmer şeker ( 1 yemek kaşığı )

4 yumurta sarısı
60 gram toz şeker ( 1 kahve fincanı )
1 kaşık mısır unu
1-2 adet karanfil
2 yıldız anason

250 ml süt ( 2 su bardağı )
1 paket krema

Kuru meyveleri 1,5  su bardağı portakal suyu  ve 1 yemek kaşığı toz şeker ile beraber bir tencereye koyup ateşte 5 dakika pişirin.
4 yumurta sarısını 1 kahve fincanı toz şeker, 1 kaşık mısır unu, karanfil ve yıldız anason tozu  ile karıştırın.
2 su bardağı süt ile hazır paket kremayı soğuk olarak tencerede karıştırın ve kaynamasına izin vermeden ısıtın ve yumurta sarısı karışımına ekleyip muhallebi kıvanma gelinceye kadar pişirin.
Pişen muhallebiye tabaklara servis yapıp üzerine kuru meyve karışımını( soğutulmuş )  ilave ederek servis yapın.
Karamela  Armut Tatlısı

4 adet armut
60 gram tereyağı ( 3 yemek kaşığı )
100 gram esmer şeker ( 2/ 3 su bardağı )
200 ml su ( 1,5  su bardağı )
150 ml krema ( 1 paket krema)
100 gram beyaz şeker ( 2/3 su bardağı )
1 çubuk tarçın
1 yıldız anason
Taze kaymak

Armutların kabuğunu soyum sapı üzerinde kalsın. Bir tencereye 1,5  su bardağı su ile 2/3 su bardağı toz şeker, yıldız anason ve tarçın çubuğunu ilave edin. İçine armutları ilave ederek armutlar yumuşayana kadar yaklaşık 10 dakika kadar pişirip armutları delikli bir kepçe ile tencereden çıkarıp tabaklara alın.
Tereyağı, 2/3 su bardağı esmer şekeri ve 1 paket hazır kremayı bir tencerede kısık ateşte kıvam alana kadar karıştırarak kaynatın.Çok hafif pişirip ( 2-3 dakika  yeterlidir) taze kaymak üzerine yerleştirilmiş armutların üzerine döküp servis yapın.
Taze kaymak yerine armutların altına süzme yoğurt ta servis olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder