1/14/2017

ARDIÇ ve ARDIÇLI MUTFAK

                                                                                                                             
ARDIÇ                                                                            

İngilizce adı: Juniperus Communis
Bilimsel Adı: Cupressaceae

Özellikle ülkemizin kuzey doğusunda 2.700 mt. Yüksekliklere kadar yetişebilir. 60’a yakın çeşidi vardır. Boyu 50 cm’den 7 metreye kadar olabilir.  
Başlıca maddesi terpen ( %0,5-2) olan yüksek oranda uçucu yağ, acı madde,(juniperin), tanen, reçine, pektin, pentosane, inosit, karınca asiti, asit asetik, kalsiyum, potasyum, balmumu andıran bir yağ, üzüm şekeri bulunmaktadır. Yaprak ve taze sürgünlerde C vitamini de bulunur.

Sağlık uygulamaları :               
Ardıç çok iyi bir antiseptik, idrar söktürücü ve iltihaplanmayı önleyici özellikleri vardır, böbrekleri çalıştırır. Solunum yolları hastalıklarında, nefes darlığında kullanılır. Balgam söktürücü özelliği ile bronşların açılmasına faydalıdır.
Gastrit ve bağırsak iltihaplarında, mide krampları ve bağırsak kolitleri ve iltihaplarında etkilidir. Kan temizleyici ve metabolizma güçlendirici olarak etkilidir.Ardıç yağı sedef hastalığına, uyuza, felce, enfeksiyon hastalıklarına ve sinir hastalıklarına iyi gelir.
Çayından, Tentür’ünden, ezmesinden, katranından, suyundan, şarabından, alkolünden ve yağından yararlanılır.
Ardıç tohumunun bilinen yan etkisi ve zararları yoktur. Ancak aşırı su atımına neden olabileceği için ölçüsüz tüketilmemesi iyi olur.
Yüksek miktarlarda uzun süre kullanılırsa böbrekleri tahriş eder ve idrarda kanamaya sebep olur. 6 haftadan fazla ve böbrek hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır. Ayrıca hamilelerde de düşüğe yol açabileceğim için uygun değildir. Çünkü rahim kaslarının kasılmasını uyarır.


Güzellik uygulamaları:

Meyveleri C vitamini bakımından zengin olması sebebiyle, dişetlerini ardıç meyveleri ile ovmak onları güçlendirecektir.

Aroma terapistler selülitler de ardıçtan faydalanmaktadır.

Sivilcelerde Ardıç’ın genç dallarından demlenen çay temizleyici bir tonik olarak kullanılabilir.

Ağız kokusunda ardıç üzümünün etkisi vardır.


ARDIÇLI MUTFAK
Ardıç’ın kozalağı veya meyvesi baharat olarak kullanılmaktadır. Salam, sucuk yapımında tozu, ızgara etlerde, av etlerinin pişirilmesinde ardıç sirkesi kullanılır. Lahana yemeklerine değişik bir lezzet katar. Ardıç’ın meyvesinden cin üretilmektedir.  Et marinasında Avrupa’da kullanımı oldukça yaygındır.

Ardıç Marmelat

1 kilo olgun ardıç meyvesi üzümü
1 kilo şeker
1 limon suyu ya da 1 gram kadar limon tuzu

Taze ardıç meyveleri ezilerek biraz su ile kaynatılır. Üzerine şeker azar azar ilave edilerek tencerede karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Pişmesine yakın 1 limon suyu sıkılarak marmelat pişirilmiş hale gelir.
Cam kavanozlara doldurularak saklanır.

Tükenmez
10 adet Muşmula
1 adet Ayva
1 adet Armut
2 adet tatlı ekşi elma
2 -3 salkım siyah beyaz üzüm
6-7 adet Ardıç meyvesi  
1 adet Trabzon Hurması Yaş
1 yemek kaşığı Nohut yıkanmış
1 bardak toz şeker
Mandalina veya Portakal küçük
Yapılışı
Ağzı kapaklı ve musluklu bir cam kavanoza meyveler yıkandıktan sonar kabukları ve çekirdekleri ile irice  doğranır. Meyveler üzerine toz şeker aralarda nohut konularak cam fıçı doldurulur.  Kaynatılmış temiz su eklenerek kavanoz kapağı sıksıca kapatılır. Ara sıra ağzı açılarak mayalanan içeceğin gazı alınır.
15 gün ile 20 gün içinde eğer sıcak ise 10 günde bile mayalanma olur. Soğuk olarak içilir.  

Ardıçlı Dana Eti

25 gram kurutulmuş porçini mantarı
4 adet dana şinitzel
1 yemek kaşığı balsamik sirke
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı marsala şarabı 
1-2 dal biberiye
10 adet dövülmüş ardıç meyvesi dövülmüş


Kuru porçini mantarları üzerlerini örtecek kadar sıcak su ile bir kapta bekletilir.  Dana şinitzel üzerine fırça ile balsamik sirke sürülerek tuz ve karabiber ekilir. Tereyağı büyük bir tavada eritilip üzerine dana şinştzel etler konularak et 2-3.dk kızarana kadar pişirilip çevrilir, diğer tarafı da 1-2.dk kızartılır. Etin üzerine marsala şarabı, taze dal biberiye, sudan çıkarılan porçini mantarlar, 1/4 bardak mantar suyu, ezilmiş sarımsaklar, dövülmüş ardıç meyveleri ve balsamik sirke ilave edilir. Etlerle birlikte 5-6.dk kısık ateşte pişirilir. Yanında patates ve sebze sotesi ile servis yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder