ARDIÇ
İngilizce adı: Juniperus Communis
Bilimsel Adı: Cupressaceae
Özellikle ülkemizin kuzey
doğusunda 2.700 mt. Yüksekliklere kadar yetişebilir. 60’a yakın çeşidi vardır.
Boyu 50 cm’den 7 metreye kadar olabilir.
Başlıca maddesi terpen (
%0,5-2) olan yüksek oranda uçucu yağ, acı madde,(juniperin), tanen, reçine,
pektin, pentosane, inosit, karınca asiti, asit asetik, kalsiyum, potasyum,
balmumu andıran bir yağ, üzüm şekeri bulunmaktadır. Yaprak ve taze sürgünlerde
C vitamini de bulunur.
Sağlık uygulamaları :
Ardıç çok iyi bir antiseptik,
idrar söktürücü ve iltihaplanmayı önleyici özellikleri vardır, böbrekleri
çalıştırır. Solunum yolları hastalıklarında, nefes darlığında kullanılır.
Balgam söktürücü özelliği ile bronşların açılmasına faydalıdır.
Gastrit ve bağırsak
iltihaplarında, mide krampları ve bağırsak kolitleri ve iltihaplarında
etkilidir. Kan temizleyici ve metabolizma güçlendirici olarak etkilidir.Ardıç
yağı sedef hastalığına, uyuza, felce, enfeksiyon hastalıklarına ve sinir
hastalıklarına iyi gelir.
Çayından, Tentür’ünden,
ezmesinden, katranından, suyundan, şarabından, alkolünden ve yağından
yararlanılır.
Ardıç tohumunun bilinen yan
etkisi ve zararları yoktur. Ancak aşırı su atımına neden olabileceği için
ölçüsüz tüketilmemesi iyi olur.
Yüksek miktarlarda uzun süre
kullanılırsa böbrekleri tahriş eder ve idrarda kanamaya sebep olur. 6 haftadan
fazla ve böbrek hastalığı olanlarda kullanılmamalıdır. Ayrıca hamilelerde de
düşüğe yol açabileceğim için uygun değildir. Çünkü rahim kaslarının kasılmasını
uyarır.
Güzellik uygulamaları:
Meyveleri C vitamini
bakımından zengin olması sebebiyle, dişetlerini ardıç meyveleri ile ovmak
onları güçlendirecektir.
Aroma terapistler selülitler de
ardıçtan faydalanmaktadır.
Sivilcelerde Ardıç’ın genç
dallarından demlenen çay temizleyici bir tonik olarak kullanılabilir.
Ağız kokusunda ardıç üzümünün
etkisi vardır.
ARDIÇLI MUTFAK
Ardıç’ın kozalağı veya
meyvesi baharat olarak kullanılmaktadır. Salam, sucuk yapımında tozu, ızgara
etlerde, av etlerinin pişirilmesinde ardıç sirkesi kullanılır. Lahana
yemeklerine değişik bir lezzet katar. Ardıç’ın meyvesinden cin
üretilmektedir. Et marinasında Avrupa’da
kullanımı oldukça yaygındır.
Ardıç Marmelat
1 kilo olgun ardıç meyvesi
üzümü
1 kilo şeker
1 limon suyu ya da 1 gram
kadar limon tuzu
Taze ardıç meyveleri ezilerek
biraz su ile kaynatılır. Üzerine şeker azar azar ilave edilerek tencerede
karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır. Pişmesine yakın 1 limon suyu sıkılarak
marmelat pişirilmiş hale gelir.
Cam kavanozlara doldurularak
saklanır.
Tükenmez
10 adet Muşmula
1 adet Ayva
1 adet Armut
2 adet tatlı ekşi elma
2 -3 salkım siyah beyaz üzüm
6-7 adet Ardıç meyvesi
1 adet Trabzon Hurması Yaş
1 yemek kaşığı Nohut yıkanmış
1 bardak toz şeker
Mandalina veya Portakal küçük
Yapılışı
Ağzı kapaklı ve musluklu bir
cam kavanoza meyveler yıkandıktan sonar kabukları ve çekirdekleri ile irice doğranır. Meyveler üzerine toz şeker aralarda
nohut konularak cam fıçı doldurulur. Kaynatılmış
temiz su eklenerek kavanoz kapağı sıksıca kapatılır. Ara sıra ağzı açılarak
mayalanan içeceğin gazı alınır.
15 gün ile 20 gün içinde eğer
sıcak ise 10 günde bile mayalanma olur. Soğuk olarak içilir.
Ardıçlı
Dana Eti
25 gram kurutulmuş porçini
mantarı
4 adet dana şinitzel
1 yemek kaşığı balsamik sirke
2 diş ezilmiş sarımsak
1 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı marsala
şarabı
1-2 dal biberiye
10 adet dövülmüş ardıç
meyvesi dövülmüş
Kuru porçini mantarları
üzerlerini örtecek kadar sıcak su ile bir kapta bekletilir. Dana şinitzel üzerine fırça ile balsamik
sirke sürülerek tuz ve karabiber ekilir. Tereyağı büyük bir tavada eritilip
üzerine dana şinştzel etler konularak et 2-3.dk kızarana kadar pişirilip
çevrilir, diğer tarafı da 1-2.dk kızartılır. Etin üzerine marsala şarabı, taze
dal biberiye, sudan çıkarılan porçini mantarlar, 1/4 bardak mantar suyu,
ezilmiş sarımsaklar, dövülmüş ardıç meyveleri ve balsamik sirke ilave edilir.
Etlerle birlikte 5-6.dk kısık ateşte pişirilir. Yanında patates ve sebze sotesi
ile servis yapabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder